42.5 49.25
#tastyresty

Столиця: Віндхук (Віндгук)
Форма правлінняРеспубліка
Дата незалежності21 березня 1990 року (від ПАР)
Офіційна моваАнглийська. В країні також поширені мова африкаанс (говорить 60 % білого населення) і німецька, кілька місцевих мов.
Валюта: Намібійський долар (NAD)
Населення: 2 мільйони людей *останній перепис був давно

Географія  
Держава знаходиться в західній частині Південної Африки. На півночі межує з Анголою і Замбією, на сході з Ботсваною, на півдні з Південно -Африканською Республікою.
На заході омивається водами 
Атлантичного океану, загальна довжина берегової лінії 1570 км.



Вітер переміщує прибережні піски з півдня на північ і утворює біло-жовті дюни висотою до 40 м. За прибережними дюнами тягнеться ланцюг довгих вузьких лагун.
Тут зустрічаються солончакові западини округлої або овальної форми. З віддаленням від берега забарвлення дюн поступово переходить до червоного через збільшення вмісту оксидів заліза.Дюни у внутрішніх районах пустелі Наміб підіймаються до 300 м і є найвищими у світі. На сході поверхня пустелі Наміб рівнями підіймається до Великого Уступу. Тут місцями підносяться численні останцеві плато і гори.
Одна з них гора Брандберґ (2579
 м), складена гранітами, найвища точка країни. Вона оточена нижчими горами, які отримали назву «Дванадцять Апостолів».У печерах і на схилах Брандберґа збереглися наскельні малюнки первісних людей. Великий Уступ служить західним кордоном плоскогір'я, складеного кристалічними породами, переважно гранітами і гнейсами, які місцями перекриті кварцитами та вапняками. Плоскогір'я полого знижується в глибину материка і розчленоване на окремі масиви (Каоко, Овамбо, Дамара, Нама і інш.) тектонічними западинами. Найбільша з них - Калахарі - знаходиться на висоті бл. 900 м над р.м. Вона складається з червоних і білих пісків, що накривають кристалічні породи фундаменту. Піски утворюють дюни висотою до 100 м.
На півночі Намібії в безстічній улоговині знаходиться солончак Етоша площею бл. 5 тис. км². - найбільший в Африці. Коли його плоске дно, покрите вапняно-глинистою шкарупою, раз на декілька років заливається водою, то утворюється тимчасове озеро глибиною до 1,5 
м. Тут здавна ведеться видобуток солі.

Погода
Клімат на більшій частині країни сухий, не рахуючи смуги Капріві - це вузький виступ території Намібії, затиснутий між Анголою і Бостваной. Тут абсолютно не властивий Намібії клімат – вологий тропічний.
Смугу Капріві часто порівнюють з Ботсваною. Густа річкова рослинність, ліси, піщані дюни і болота і це зовсім інша Намібія.
Найкращий час для відвідування країни - літо, з листопада по квітень. Вдень температура сягає 40 градусів за Цельсієм, до вечора опускається до 20, а в пустелі вночі до -1 градуса. 
Проте ми відвідували Намібію і взимку (у травні), в самому кінці сезону дощів. Саванна в цей раз виглядала більш зеленою і мальовничій, температура вдень сягала 30 градусів в пустелі, але на узбережжі навіть одягають куртки (+16 градусів за Цельсієм). 
Загалом, поняття сезону в Намібії неоднозначне, можна їхати в будь-який час. Треба лише визначитися з тим, що ви хочете побачити. Але традиційно зима (червень-серпень) вважається високим сезоном, і наплив туристів у цей час трохи більше.


Намібія – малонаселена країна, ще менше людей на 1 квадратний кілометр ви зустрінете тільки в Монголії.
Тут немає багатоповерхових готелів за системою «все включено», туристи живуть у так званих лоджах. 




Кухня та страви
Національна кухня Намібії цікава і екзотична, склалася зі змішання місцевих традицій країни зі стравами і особливостями приготування, характерними для європейських кулінарних традицій. 
При цьому в деяких регіонах країни можна виявити вплив кулінарних традицій Азії та Центральної Африки. Крім яловичини і баранини, в Намібії поширені більш екзотичні види м'ясних продуктів - такі, як м'ясо антилопи, зебри або крокодила. Популярні також пташині яйця і навіть деякі види комах. Одна з найпоширеніших серед місцевого населення страв це тушковане м'ясо зі спеціями, «пойкікос». У більшості регіонів готують також м'ясо, копчене в диму «раухфляйш». Велику різноманітність страв пропонує намібійська кухня любителям екзотичних продуктів - так, в деяких ресторанах можна спробувати приготованих зі спеціями черв'яків, смажену сарану і равликів, а також біфштекс з м'яса лева. На відміну від більшості африканських країн, посушлива Намібія не тішить різноманітністю овочів і фруктів. З овочів у країні поширена невибаглива спаржа і деякі коренеплоди. З алкогольних напоїв в Намібії варто спробувати місцеве пиво і вино, в тому числі екзотичне вино з кавунів «матакі», а також специфічного смаку пальмовий самогон «уаленде».