Площа: 504,8 тис. км2. Чисельність населення: 47,35 млн. чоловік (2020). Державна мова: іспанська. Столиця: Мадрид (3,223 млн. жителів, 2018). Політичний устрій: Парламентська конституційна монархія. Голова держави – король. Державне свято: День іспанської нації (12 жовтня, з 1492). Грошова одиниця: євро.
Географія Загальна площа країни – 504,8 тис.кв.км. Іспанія розташована на південному заході Європи, займає більшу частину Піренейського півострова. Межує з Францією, Андоррою та Португалією. На півночі омивається Біскайською затокою, на сході Середземним морем та Атлантичним океаном. На заході – Атлантичним океаном. Іспанії належать кілька груп островів, найбільшими з яких є Балеарські острови в Середземному морі та Канарські острови в Атлантичному океані.
Клімат Середземноморський, сухий та досить жаркий. М'яка зима - середня температура взимку від +8 С до +14 С. Найкращий час для туризму з кінця весни до початку осені. Іспанія поділяється на три кліматичні зони: Північ країни (від Галісії до Каталонії) – схильний до впливу Атлантичного океану. Для цього району характерна м'яка, волога зима та помірно тепле літо. Південно-східне узбережжя (Андалусія та Естремадура) – клімат середземноморського типу з виключно м'якою, короткою зимою та сухим, спекотним літом. Для цього району типовий досить низький рівень опадів, що випадають переважно восени та взимку. Центральне плато – тут клімат різко-континентальний, із значними перепадами між денною та нічною температурою (у центрі Іспанії влітку температура протягом дня піднімається до +30 градусів, а вночі опускається до +15 градусів). Літо спекотне, зима суха, холодна. Митні правила Ввезення та вивезення валюти не обмежене. При в'їзді з території країн, що не належать до ЄС, суми понад 10 тисяч євро підлягають обов'язковій декларації. Особам віком понад 17 років, які прибувають з країн, що не входять до митної зони ЄС, дозволено безмитне ввезення до 200 сигарет або 100 сигарил, або 50 сигар, або 250 г тютюну; до 1 л міцних спиртних напоїв (вміст алкоголю понад 22%) або до 2 л кріплених вин та лікерів (вміст алкоголю менше 22%); столового вина – до 2 л; не більше 500 г кави або 200 г кавового екстракту (для осіб віком від 15 років); до 100 г чаю або 40 г чайного екстракту; до 50 мл парфумів та 250 мл туалетної води; а також товарів особистого використання з розрахунку 175 євро на одного дорослого та 90 євро - на дитину віком до 15 років. При в'їзді з території держав - членів ЄС особам віком понад 17 років дозволено безмитне ввезення до 10 л міцних алкогольних напоїв (утримання алкоголю більше 22%) або 20 л кріпленого вина, або 90 л столового вина (але не більше 60 л ігристого вина). , або 110 л пива; до 800 сигарет або 400 сигарил, або 200 сигар і до 1 кг тютюну. Примітка: Канарські острови, Сеута, Мелілья, Нормандські острови, Гібралтар та інші європейські території вважаються такими, що не входять до зони ЄС і для них встановлені окремі норми. Без відповідного дозволу заборонено ввезення наркотиків та нарковмісних препаратів, медпрепаратів, вогнепальної зброї та боєприпасів, вибухових речовин, порнографії, рослин, квітів, тварин та птахів, а також галантерейної та сувенірної продукції, виготовленої із видів рослин і тварин, що зникають. Заборонено ввезення свіжих харчових продуктів без вакуумного пакування, а також м'яса птиці із країн Азії. З 1 травня 2009 року на територію країн Євросоюзу заборонено ввозити продукти, що містять м'ясо чи молоко, зокрема ковбасу, консерви, сало та навіть шоколадні цукерки. Заборона не поширюється на дитяче харчування та спеціальні препарати, необхідні для людей з певними хронічними захворюваннями (у цьому випадку продукти мають бути ретельно упаковані, а їхня вага не повинна перевищувати 2 кілограми). У разі виявлення м'ясомолочних продуктів вони будуть конфісковані, а пасажиру доведеться сплатити штраф. Рослини, тварини та продукти рослинного походження мають бути пред'явлені чиновникам карантинної служби. Домашні тварини повинні мати довідку про щеплення, а також медичну довідку, видану не раніше ніж за 10 днів до від'їзду. Додаткову інформацію можна отримати на веб-сайті www.mapa.es Міністерства сільського господарства Іспанії. Заборонено вивіз предметів та речей, що становлять історичну чи художню цінність. Зазвичай іспанська митниця не завдає багато проблем туристам. Вкрай рідкісні випадки, коли після прильоту в аеропорти країни проводяться перевірки багажу пасажирів. Зовсім інша ситуація в іспанських ексклавах Сеута та Мелілья, що на узбережжі Марокко. Там контроль надзвичайно суворий і перевірку речей, що вивозяться в материкову Іспанію, проходить більша частина пасажирів. Якщо навіть турист провіз щось у сам анклав, який формально вважається шенгенською зоною, це не означає, що він зможе вивезти раніше ввезене до Європи.
Валюта У березні 2002 року на зміну песеті, що вірно служила Іспанії цілих 134 роки, прийшли банкноти та монети євро. Не сказати, щоб самі іспанці дуже зраділи цьому нововведенню: по-перше, песета була частиною національної культури, по-друге, ціни в магазинах поповзли вгору. Нині євро – єдина грошова одиниця, прийнята до оплати на території країни. Проте, досі на цінниках в іспанських магазинах вказано дві ціни: у євро та песетах, а в меню невеликих сільських ресторанчиків цін у євро може й не бути зовсім. Курс євро до песеті було визначено як 1:166,4.
Транспорт Автомобіль напрокат можна взяти за наявності паспорта, посвідчення водія і тільки особам старше 21 року. Приблизна вартість прокату – від 30 дол. на добу. У деяких пунктах Ви можете попросити залишити заставну суму, яка буде повністю повернена після закінчення терміну прокату. Дуже важливо щоб машина мала повну страховку, тому радимо Вам звертатися до представника нашої фірми, який допоможе Вам. Не залишайте машину на дорозі, узбіччя якої позначено суцільною жовтою межею, інакше Вам доведеться заплатити значний штраф. Смуга синього кольору означає, що стоянка - платна.
Зв'язок Для дзвінка до Іспанії наберіть послідовно - 8 10 34 - <код міста> (індекс відповідної провінції) - <номер абонента, що викликається>. Код Канарських островів: +34 (922). Код Тенеріфе (о-ва Пальма, Ієрро та Гомера): +22. Код Гран-Канарія (о-а Фуертевентура та Лансароте): +28. Переважно користуватися кабінами та автоматами "Telefonica", що значно дешевше, ніж дзвонити з готелю. Для оплати використовуйте монети або телефонні картки "Tarjeta telefonica", які можна придбати в готелі або тютюнових кіосках. Найдешевший варіант - "prepaid-card" кількох видів, що коштують зазвичай до 10 євро і мають великий розкид у вартості хвилини. Найбільш економічна – "Uniti card" – близько 40 хвилин розмови з Києвом за 5 євро, найменш економічні – близько 15 хвилин за 5 євро. Також можна взяти напрокат мобільний телефон. Телефони першої необхідності: національна поліція – тел. 091, місцева поліція – тел. 092, Cruz Roja (Червоний Хрест) – тел.22-22-22.
Магазини У всіх туристичних зонах Іспанії є магазини, що працюють цілодобово, більшість магазинів працює з 10 до 20 годин з перервою на обід з 13.30 до 16.30. Пункти обміну валюти у банках: з 9.00 до 14.00, у суботу – з 9.00 до 12.00, неділя – вихідний. На головних вулицях Мадриду банки відкриті цілодобово.
Кухня Іспанська кухня відрізняється надзвичайним багатством та різноманітністю та користується заслуженою славою. Іспанію можна умовно розділити на вісім гастрономічних зон, кожної з яких характерні певні продукти та напої. На Півночі готують рибні страви Країни Басків: це знаменита тріска "піль-піль" або тріска по-біскайськи, астурійська фабада, сири та сидр. У Піренейській зоні чудові соус "чілі-ндрон" та шинка. У Каталонії чудово готують спекотне "касуела", часниковий соус "аліолі" та пікантні копчені ковбаси "фует". Валенсія відома різноманітними стравами з рису, серед яких особливо відома паелья (рис з овочами, м'ясом, рибою, креветками). В Андалусії можна спробувати чудовий холодний овочевий суп "гаспачо" та чудову шинку "хабуго" провінції Уельва. У Центральній зоні – запечене м'ясо та найкращі в Іспанії ковбаси. На Балеарських островах, батьківщині майонезу, вас одурманить аромат страв із свинини, повітряних булочок із листкового тіста "енсаймадас" та ковбаси "субрасада". На Канарських островах своєрідна рибна кухня, в основних стравах та десертах завжди багато тропічних фруктів (банани, авокадо, папайя). Абсолютно особливе місце у іспанської гастрономії, та у традиціях Іспанії займає ритуал " тапас " (fapas). "Taпac" – традиційні різноманітні легкі закуски, які подаються в будь-який час дня та ночі до пива, вина та інших напоїв. Існують різні легенди про винахід "тапас". Одна з них стверджує, що звичка накривати чарку хересу шматочком шинки, який був закускою, з'явилася в одному барі Севільї. Спочатку "тапас" подавали безкоштовно, потім, у міру появи дедалі різноманітніших закусок, - за окрему плату. Існує інша версія: спочатку чарки та склянки з вином і пивом накривали маленькими тарілочками для захисту від настирливих мух, а потім у них стали ще й накладати гострі закуски, що викликають спрагу – щоб відбулося повторне замовлення. Поступово "тапас" перетворилися на невід'ємну частину іспанського способу життя і сьогодні неможливо уявити собі Іспанію без традиційного "пасео та тапео" (прогулянка барами та дегустація тапас). Типові "тапас" - оливки, маслини, сири, окіст, копчені ковбаси, а також різноманітні салати. Особлива тема – вино. Іспанія входить до трьох найбільших світових виробників вина: тут існує 39 виноробних зон, так званих "Деномінасьйон де Оріхен" (Denominacion de Origen), з особливими ґрунтами та кліматичними умовами, завдяки яким вино, вироблене в цих зонах, відрізняється винятковою якістю. Винам присвоюється марка, що свідчить про справжність їх походження та гарантує якісні відмінності. Андалусія постачає на світовий ринок знаменитий херес, відомий також під назвою Шеррі. У Каталонії виготовляється особливе шампанське – кава, а також виготовляються чудові білі вина, фруктовий пунш на основі червоного вина – сангрія.